AMSTERDAM - Dokters die collega’s feedback laten geven, grijpen minder snel naar dure medische tests. Dat ontdekte de uroloog David Miller.

Miller publiceerde zijn bevinding deze week in het Journal of Urology.

Miller onderzocht een groep medici in het midwesten van de Verenigde Staten. Zij hielden zich bij het diagnostiseren van kankerpatiënten vaker aan medische richtlijnen als ze overlegden met collega’s.

In slechts 16 procent van de gevallen grepen ze naar CT-scans. Zonder feedback deden ze dat in 31 procent van de gevallen. Dat leverde aanzienlijke voordelen op.

CT-scans zijn duur en hebben soms nare bijwerkingen. Ook het aantal botonderzoeken liep sterk terug: van 28 naar 13 procent.

Oud probleem

“Het is een nieuwe oplossing voor een oud probleem”, meent Miller. Kankerpatiënten hebben soms meer last dan voordeel van zulk onderzoek, vooral als hun ziekte zich in een vroeg stadium bevindt. CT-scans en botonderzoek kunnen flinke stress opleveren.

Artsen dichten het gat tussen theorie en praktijk door zich meer aan medische richtlijnen te houden. Volgens Miller wisten veel dokters niet wat richtlijnen precies voorschreven.

Statistieken

“Eén-op-één-contact en aandacht voor statistieken zijn in opkomst”, weet Richard Hermann van het Amerikaanse vakbureau Center for Quality Assessment and Improvement in Mental Health.

“We verzamelen en analyseren steeds meer informatie. Maar we verwerken dat nog niet systematisch genoeg.”