AMSTERDAM – Mannen met veel voortplantingsdrift verouderen en sterven vroeg. Dat vermoeden biologen van de universiteit van Dijon. Seksuele prestatiedrang zou zelfs kunnen verklaren waarom mannen doorgaans korter leven dan vrouwen.

De Franse onderzoekers ontdekten dat de kraagtrap, een Afrikaanse vogel, sneller veroudert als hij veel moeite doet voor zijn voortplanting.

Extreem gemotiveerde kraagtrappen snelden zich richting de dood. Deze week publiceerden de biologen hun resultaten in het tijdschrift Ecology Letters.

De regel gaat enkel op voor mannetjes, constateerde bioloog Brian Preston. Zij moeten zo veel mogelijk vrouwtjes zien te lokken.

Aftakeling

Kraagtrappen met veel geldingsdrang produceren veel en goed sperma. Ze schitteren maar kort, want hun productie neemt snel in kwaliteit af. Die ontwikkeling voorspelt aftakeling en de dood.

“Seksuele selectie onder mensen is minder intens dan onder kraagtrappen”, vertelt Preston aan Wired. “Maar misschien volgen we wel dezelfde patronen. Een prikkelende gedachte.”

Dilemma

De aftakeling zou mannen volgens Preston voor een evolutionair dilemma stellen. Proberen ze zich zo snel mogelijk voort te planten? Dan sterven ze mogelijk eerder. Of verdelen ze hun krachten juist over een langere tijd? In de regel blijven ze dan langer vruchtbaar.

Mannen sterven doorgaans eerder dan vrouwen. Nader onderzoek zou kunnen aantonen dat seksuele drang daarbij van belang is. Doorgaans wordt aangenomen dat vrouwen langer leven omdat ze resistenter zijn tegen infecties en degeneratieve ziekten.