AMSTERDAM - Nieuw hersenonderzoek heeft uitgewezen dat stimulatie van de vagina elders in het brein wordt geregistreerd dan de stimulatie van de clitoris.

Het is volgens Schotse en Amerikaanse wetenschappers voor het eerst duidelijk geworden welke zones in het brein geprikkeld worden bij sensuele aanrakingen.

Zij brengen in kaart wat er in de hersenen gebeurt als de vagina, de tepels en de clitoris worden betast.

In de resultaten zien zij een duidelijk verschil tussen de beleving van clitorale en vaginale stimulatie.

ww
(c) NewScientist/International Society for Sexual Medicine

Barry Komisaruk van de Rutgers University in Newark (VS) merkte tijdens zijn onderzoek op dat, wanneer hij de tepels van zijn proefpersoon stimuleerde, niet alleen de hele borst van de vrouw daar op reageerde, maar ook de genitaliën daar iets van merkten.

''Mijn mannelijke collega’s reageerden verwonderd toen ik deze kennis met ze deelde. De dames die meewerkten aan dit onderzoek wisten dit door praktijkervaring al een tijdje.''

Jaren vijftig

Al sinds de jaren vijftig zijn tijdens hersenoperaties testen gedaan met welke aanrakingen bepaalde delen van het brein zouden worden geactiveerd. Die onderzoeken richtten zich destijds alleen op mannen. Over aanrakingen aan de vrouwelijke erogene zones werd slechts gespeculeerd.

De volgende stap voor de onderzoekers is om andere gevoelscombinaties in het lichaam te ontdekken. Zo gaat Komisaruk zich in de toekomst bezighouden met de G-spot bij vrouwen, die zich niet aan de oppervlakte van het lichaam bevindt.

Urineverlies

De bevindingen kunnen volgens Zwitserse wetenschappers ook nieuwe inzichten geven voor vrouwen met zenuwbeschadigingen. Lars Michels (PDF) zegt dat de stimulering van de clitorus aanwijzigingen zou kunnen geven voor de behandeling van urineverlies.