ROTTERDAM - Eén tabletje of neusspray om hooikoorts- en astmaklachten te verlichten. Wetenschappers van het Erasmus MC gaan bij 400 Rotterdamse jongeren testen of dat mogelijk is.

Zij hebben allemaal hooikoorts en de helft van hen heeft ook astma. Dat maakte het Astmafonds, die het onderzoek ondersteunt, woensdag bekend.

Volgens het fonds gaan hooikoorts en astma vaak samen. ''Astma wordt vaak veroorzaakt door allergieën, zoals hooikoorts'', aldus een zegsman. Het onderzoek met een looptijd van ongeveer 4 jaar begint in het voorjaar van 2012, het begin van het nieuwe pollenseizoen.

Als de allergische reactie met bijvoorbeeld een antihistaminetablet of een neusspray wordt weggenomen, zouden astmaklachten verlicht kunnen worden, aldus de zegsman. Een bijkomend voordeel is dat er minder middeltjes nodig zijn.

Benauwdheid

Ongeveer 120.000 kinderen hebben astma en een veelvoud heeft af en toe astmatische klachten, zoals benauwdheid. Astma is de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen.

In Nederland zijn er ongeveer één miljoen mensen met een longziekte als COPD of astma. Hoeveel mensen hooikoorts hebben, is moeilijk te zeggen. ''Bij hooikoorts worden vaak vrij verkrijgbare medicijnen gebruikt.''