AMSTERDAM - Twee neuropsychologen van de Universiteit Maastricht krijgen twee ton subsidie voor onderzoek naar de positieve effecten van xtc.

Dat bevestigt wetenschapsorganisatie NWO. Tot nu toe is hier nauwelijks onderzoek naar gedaan.

Het onderzoek dat wel is gedaan, heeft zich vooral gericht op de negatieve effecten van de drug. Zo is bekend dat het slecht is voor het geheugen.

Het is volgens onderzoeker Kim Kuypers belangrijk ook de positieve effecten in kaart te brengen. "Vanwege deze effecten nemen mensen xtc", legt ze op de site van het online nieuwsmagazine Scienceguide uit.

"We vermoeden dat de positieve effecten leiden tot herhaald gebruik."

Verliefd

Onder invloed van xtc voelen mensen zich volgens haar meer verbonden met elkaar en hebben ze meer zin om te communiceren en bewegen. "Sommigen vergelijken het gevoel met verliefd zijn, maar dan vele malen sterker."

De onderzoekers willen met tests het effect van xtc op gedrag nagaan. Een MRI-scanner moet de onderliggende neurologische factoren in kaart brengen.

De onderzoekers verwachten dat mensen die gevoeliger zijn voor de positieve effecten, ook gevoeliger zijn voor verslaving. Als de drug is uitgewerkt zouden ze in een grotere dip vallen.