AMSTERDAM – Dyslectische mensen hebben moeite met het herkennen van stemmen van bekenden. Dat melden Amerikaanse wetenschappers.

Mensen met dyslexie presteren 40 procent slechter dan bij het koppelen van stemmen aan personen dan mensen die geen last hebben van woordblindheid.

Dyslecten hebben waarschijnlijk vooral moeite met het herkennen van fonemen, de korte geluiden waaruit woorden zijn opgebouwd en op basis waarvan we stemmen van bekenden kunnen thuisbrengen. Dat meldt BBC News op basis van onderzoek aan het Massachusetts Institute of Technology.

Computer

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door dertig proefpersonen te laten luisteren naar stemmen van verschillende getekende personages op de computer.

Na een korte trainingsperiode kregen de deelnemers aan het experiment alleen nog een stem te horen en moesten ze vervolgens zeggen bij welke computerpersonage het geluid hoorde.
Mensen zonder dyslexie slaagden er veel vaker in om stemmen te koppelen aan de juiste personages dan deelnemers die last hadden van woordblindheid.

Chinees

De computerpersonages spraken in eerste instantie allemaal Engels. Maar toen de wetenschappers het experiment herhaalden met stemmen van Chinese sprekers, verdween het verschil in prestaties tussen de dyslectische personen en de andere deelnemers.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Volgens de wetenschappers suggereert de studie dat dyslecten vooral moeite hebben met het herkennen van fonemen.

Deze klanken waarmee woorden worden gevormd zijn erg belangrijk bij het leren van een taal. Kinderen beginnen op school dan ook vaak met het leren van woorden door de onderliggende fonemen uit te spreken.

Fonemen

Bij een volledig onbekende taal is het echter zo goed als onmogelijk om onderscheid te maken tussen fonemen. Dit zou dan ook verklaren waarom dyslecten tijdens het onderzoek niet in het nadeel waren bij het herkennen van Chinese stemmen.

Bij het herkennen van deze stemmen konden namelijk ook de niet-dyslectische mensen onmogelijk afgaan op fonemen, omdat ze de taal niet kenden.

Stemblindheid

Overigens is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar ‘stemblindheid’. Er is nauwelijks iets bekend over de aandoening.

“Mensen die niet horen dat stemmen van verschillende mensen ook verschillend klinken, realiseren zich waarschijnlijk niet eens dat ze het vermogen missen om stemmen te onderscheiden”, verklaart hoofdonderzoeker Tyler Perrachione.