UTRECHT – Amerikaanse wetenschappers hebben een goedaardige vaginale bacterie aangepast zodat deze virusdodende stoffen produceert – en mogelijk beschermt tegen besmetting met hiv. 

Het grootste deel van hiv-besmettingen bij vrouwen is het gevolg van onbeschermde seks, waarbij het hiv-virus via de vaginawand in het bloed terecht komt.

Daarbij passeert het echter een dunne film met bacteriën, waaronder zogeheten lactobacillen.

Onderzoekers van de Amerikaanse National Institutes of Health hebben een van deze bacteriën, Lactobacillus jensenii, genetisch gemodificeerd, zodat het een eiwit produceert dat dodelijk is voor het hiv-virus.

Dierproef

Vervolgens behandelden ze een groep resusapen met een gel waar de bacterie in was verwerkt en werd tevens vaginaal het hiv-virus ingebracht. Door de bacterie daalde het aantal hiv-besmettingen onder de aapjes met 63 procent, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Mucosal Immunology.

Ze denken dat verspreiding van de gemodificeerde bacterie bij mensen het besmettingsrisico nog verder zou kunnen verlagen. ‘Mensenvrouwen’ dragen van nature een tien keer zo hoge concentratie van de lactobacillen bij zich als resusapenvrouwtjes.