AMSTERDAM – De wereldbevolking zal in de komende drie maanden groeien naar zeven miljard mensen. Dat blijkt uit gegevens van de Verenigde Naties.

De zeven miljardste wereldburger zal waarschijnlijk rond 31 oktober 2011 worden geboren in India. In 2050 zullen er zelfs 9 miljard mensen op aarde wonen. Op dat moment zal niet China, maar India de grootste bevolking ter wereld hebben.

Dat meldt Bloomberg.com naar aanleiding van een studie van onderzoekers aan de Universiteit van Harvard.

Ontwikkelingslanden

De wetenschappers baseerden hun statistische voorspelling op cijfers uit het rapport World Population Prospects van de Verenigde Naties.

Uit de analyse blijkt dat vooral het aantal inwoners in ontwikkelingslanden razendsnel toeneemt. Ruim 97 procent van de bevolkingsgroei in de komende veertig jaar zal plaatsvinden in minder ontwikkelde delen van de wereld.

Medische zorg

Dit heeft volgens de wetenschappers vooral te maken met de ontwikkeling van de medische zorg in ontwikkelingslanden. De volledige conclusies van het onderzoek zijn gepubliceerd in een speciale katern in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

“We hebben het over mini-bevolkingsexplosies in de meest kwetsbare delen van de wereld”, verklaart hoofdonderzoeker David Bloom. “Dit is geen goed nieuws, zeker niet voor de buurlanden en de rest van de wereld, omdat armoede en ongelijkheid door de toenemende bevolking in deze gebieden mogelijk om zich heen zal grijpen.

Top tien

Uit de berekeningen van de wetenschappers blijkt verder dat de Verenigde Staten in 2050 waarschijnlijk als enige ontwikkelde land in de top tien van landen met de grootste bevolking zal staan.