SANTIAGO - Het heelal is weer een stap dichterbij gekomen. 

's Werelds grootste netwerk van radiotelescopen kan na tien jaar in aanbouw te zijn geweest eindelijk in gebruik worden genomen, meldde een Europees observatorium donderdag.

De ALMA-sterrenwacht in Chili bevindt zich 5000 meter boven de zeespiegel en wordt gebouwd door een partnerschap tussen diverse landen. Later dit jaar zijn de eerste waarnemingen gepland van onder meer planeten, sterren en sterrenstelsels.

Antennes

De 16e schotelantenne van het complex werd woensdag geïnstalleerd.

''Hoewel we nog steeds verder bouwen aan ALMA, overklast het ook met zestien antennes alle andere telescopen van zijn soort'', stelde het European Southern Observatory.

Als het complex in 2013 is afgebouwd, beschikt het over 66 hypermoderne schotelantennes. Die vormen samen een radiotelescoop die ruimtetelescoop Hubble qua detailscherpte ver achter zich laat.

Eensgezind

Astronomen staan dan ook in de rij om met de supertelescoop aan de slag te gaan. Ze zijn daarbij overigens niet erg eensgezind over waar de sterrenwacht zich als eerste op moet richten.

Vanuit de hele wereld zijn zo'n 1000 voorstellen binnengekomen voor de eerste observaties van de telescoop. De vraag is daarmee bijna negen keer zo groot als het aantal het waarnemingen dat de telescoop in deze eerste fase aan kan.