AMSTERDAM - Aziatische olifanten hebben een veel groter sociaal netwerk dan tot nu toe werd aangenomen. Dat melden wetenschappers uit Sri Lanka.

Sommige Aziatische olifanten onderhouden relaties met zeker vijftig soortgenoten. Zelfs als de dieren hun vrienden meer dan een jaar niet zien, blijft de sociale band intact.

Dat meldt Science Now op basis van een studie van het Elephant, Forest and Environment Conservation Trust in Sri Lanka.

Solitair

Tot nu toe namen wetenschappers aan dat Aziatische olifanten een wat solitair leven leidden vergeleken met hun Afrikaanse soortgenoten. De dieren houden zich namelijk meestal op in kleine groepen. Uit de nieuwe studie blijkt echter dat de olifanten hun dagen doorbrengen in sterk wisselende samenstellingen.

De onderzoekers observeerden 286 Aziatische olifanten in het Udawalawe National Park gedurende een periode van twee jaar. In het natuurreservaat zijn in het verleden zo veel bomen gekapt, dat er een grote open vlakte is ontstaan.

De wetenschappers waren daardoor in staat om de sociale contacten van 51 olifanten nauwkeurig in kaart te brengen.

Oude bekende

“Vaak wordt gezegd dat Aziatische olifanten gemiddeld slechts drie vrienden hadden”, verklaart hoofdonderzoeker Shermin de Silva. “Maar wij hebben ontdekt dat ze vaak tien vrienden of meer hebben. En sommige van de dieren onderhouden zelfs wel vijftig relaties met anderen.”

De olifanten bleken hun vrienden niet snel te vergeten. Ook soortgenoten die ze een jaar lang niet hadden gezien, begroetten ze daarna weer als een oude bekende.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Ecology.

Water

“Vooral in het droge seizoen zijn vriendschappen belangrijk voor Aziatische olifanten”, aldus De Silva. “Als water schaars is, werken bevriende dieren vaak samen om andere olifanten weg te drijven bij een waterplaats.”