AMSTERDAM – Duitse wetenschappers hebben een robot gedemonstreerd die op dezelfde manier vliegt als een vogel.

De zogenaamde SmartBird van het Duitse technologiebedrijf Festo is geïnspireerd op de zilvermeeuw. De vliegbewegingen van deze vogel worden tot in detail gekopieerd door het apparaat.

De vleugels bewegen niet alleen naar boven en naar beneden, maar kunnen net als bij levende vogels ook buigen en draaien. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Applaus

De robot maakte deze week onder luid applaus een vlucht door de zaal van de conferentie TEDGlobal in de Schotse stad Edinburgh (zie laatste minuut van filmpje). Het 450 gram zware apparaat dat ook de vorm van een vogel heeft, steeg op door te klapperen met ruim twee meter lange vleugels.

Niet alleen de vleugels helpen het dier overigens bij het vliegen. Ook de staart van het robotdier heeft een belangrijke functie bij het winnen van hoogte.

Zelfs de torso van de vogel kan bewegen, zodat het apparaat gemakkelijk van richting kan veranderen in de lucht. De robot is op afstand bestuurbaar.  

Winkel

De SmartBird zal voorlopig niet in de winkel verkrijgbaar zijn. De onderzoekers hebben de vogel vooral gebouwd als studieproject. Ze wilden meer te weten te komen over de efficiënte manier waarop vogels bij het vliegen gebruik maken van hun krachten.

“Bij de bouw hebben we niet alleen geleerd van de bewegingen die vogels met hun vleugels maken, maar ook van hun noodzaak om zo zuinig mogelijk met hun energie om te springen”, verklaart hoofdonderzoeker Markus Fischer.