AMSTERDAM - De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een plan ontworpen om de kust van New York City te beschermen tegen overstromingen. Dat laat de universiteit maandag weten.

Door klimaatverandering neemt de kans op overstromingen toe. De stad kan hiertegen volgens de universiteit beschermd worden door een 'geïntegreerde inzet van ruimtelijke ordening, bouwvoorschriften en overstromingsverzekeringen'.

Grote delen van New York liggen hooguit twee meter boven zeeniveau. Orkanen en windstormen kunnen in de stad zware overstromingen veroorzaken en voor vele miljarden euro's schade aanrichten. Het risico hierop neemt in de toekomst toe door klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel.

Volgens docent milieueconomie aan de VU Wouter Botzen lopen de bouwvoorschriften van de stad New York achter op het beleid van de staat New York.

Bouwvoorschriften

"De huidige eisen voor het ophogen van nieuwbouw zijn onvoldoende om de stad ook op de lange termijn te beschermen tegen overstromingen." Er kan een inhaalslag worden gemaakt door de bouwvoorschriften aan te scherpen, meent hij.

Een andere mogelijkheid is het verhogen van de premies voor overstromingsverzekeringen te verlagen als huizen bestendig zijn gemaakt tegen zeespiegelstijging. Zo wordt veiligere bebouwing gestimuleerd.

Waterkeringen

Ook kunnen in sommige delen waterkeringen en nieuwe woningen met elkaar worden gecombineerd. "Dat kan door natuurlijke buffers tegen orkanen aan te leggen en opgehoogde bebouwing te stimuleren", legt Jeroen Aerts, hoogleraar klimaat- en waterrisico's aan de VU, uit.