AMSTERDAM - Wilde papegaaien geven hun jongen vlak na de geboorte een naam. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

Groenstuit dwergpapegaaien leren hun jongen bijna direct na hun geboorte om te luisteren naar een unieke serie klanken die wordt gebruikt om hen te identificeren. Deze geluiden kunnen worden vergeleken met de namen van mensen.

Dat meldt de Australische nieuwssite The Conversation naar aanleiding van een studie van wetenschappers van Cornell University.

Spraakpatroon

“Het moment waarop kinderen het spraakpatroon van ouderen beginnen te relateren aan specifieke betekenissen is een mijlpaal in hun ontwikkeling”, schrijft hoofdonderzoeker Karl Berg in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

“Van deze geluiden is de eigen naam een van de eerste woorden die kinderen over het algemeen herkennen. Onze studie suggereert dat een vergelijkbaar proces zich voordoet bij papegaaien.”

Eieren

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de eieren in de nesten van dwergpapegaaien met elkaar te verwisselen. Vervolgens bestudeerden ze de communicatie tussen de ‘pleegouders’ en de jongen die uit de eieren kwamen.

Uit het onderzoek bleek dat de jonge vogels de roep overnamen waarmee hun pleegouders hen identificeerden. Dit suggereert dat deze roep niet is aangeboren, maar net als een menselijke naam wordt ‘bedacht’ door hun ouders.

Dolfijnen

Uit een eerder onderzoek is al gebleken dat ook dolfijnen hun jongen roepen met een uniek geluid dat kan worden vergeleken met een menselijke naam.