Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Bijen beschermen oogst tegen olifanten'

LONDEN - Olifanten komen veel minder vaak akkers op als deze zijn 'omheind' met bijenvolken. Dat zeggen onderzoekers, die bijenkorven ophingen rondom de bouwlanden van boeren in Kenia.
Door ANP

De wetenschappers schrijven volgens de BBC in het wetenschappelijke tijdschrift African Journal of Ecology dat ze 17 boerderijen hebben beschermd met bijen.

Daarvoor zijn 170 bijenkorven ingebouwd in 1700 meter afzetting. De onderzoekers zagen 32 keer hoe een olifant probeerde bij de oogst te komen, maar in 31 gevallen niet doorzette.

De bijen zorgen er niet alleen voor dat er minder conflicten zijn tussen mensen en olifanten, ook hebben de boeren meer inkomen omdat ze honing kunnen verkopen.

Vergiftigen

In de afgelopen twintig jaar is het aantal olifanten in Kenia toegenomen tot ongeveer 7500. Natuurbeschermers zijn daar heel erg blij mee, maar boeren hebben steeds vaker te maken met olifanten die hun groenten opeten.

Uit wanhoop schieten sommige boeren de olifanten neer of kiezen ze ervoor de dieren te vergiftigen.

De boeren die de afgelopen jaren meededen aan het onderzoek waren tevreden. De wetenschappers hopen de komende tijd meer boeren te overtuigen van het nut van de bijenkorven.


Lees meer over:

BijenOlifanten

Aanbevolen artikelen