AMSTERDAM – Honden leren nieuwe commando’s langzamer als ze elke dag worden getraind. Dat blijkt uit onderzoek van Deense wetenschappers.

Wanneer honden steeds een paar dagen rust krijgen tussen de trainingen door onthouden ze commando's eerder dan wanneer ze dagelijks oefeningen moeten doen.

Waarschijnlijk heeft het brein van de dieren rust nodig om de geleerde taken te verwerken. Dat meldt Wired News naar aanleiding van een onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen.

Zitten

“Dit is een belangrijke studie voor hondenbezitters en trainers”, verklaart hoofdonderzoeker James Ha. “Uit onze studie blijkt maar weer eens dat leren tijd kost.”

De wetenschappers onderwierpen 44 beagles aan verschillende trainingsprogramma’s. Iedere hond onderging een gelijk aantal sessies, waarbij ze onder meer leerden om op commando te zitten en in een mand te springen. Sommige beagles werden elke dag getraind, anderen kregen tussendoor steeds enkele dagen rust.

Zenuwcellen

Uit het onderzoek bleek dat de dieren uit de laatste groep de oefeningen veel sneller onder de knie kregen. De honden die elke dag oefeningen moesten doen, onthielden hun taken minder goed.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Applied Animal Behavior Science.

De wetenschappers vermoeden dat de resultaten kunnen worden verklaard door de werking van het brein. De zenuwcellen die actief worden in de hersenen van dieren en mensen tijdens het leren van een taak, worden tijdens de slaap namelijk opnieuw geactiveerd.

Efficiënt

Het leerproces van honden verloopt daardoor waarschijnlijk efficiënter als ze steeds een paar dagen en nachten rust krijgen.

Op de lange termijn maakt het echter niet uit hoe een hond wordt getraind. Na vier weken waren alle beagles in staat om de geleerde commando’s uit te voeren.