LONDEN - Middelen om mensen met hiv te behandelen kunnen door anderen worden gebruikt om hiv-infecties te helpen voorkomen.

Dat blijkt uit twee studies in Afrika, waarvan de resultaten woensdag zijn bekendgemaakt.

Van de 4758 stellen in Kenia, Uganda en Botswana die meededen aan het ene onderzoek en dagelijks aidsmiddelen kregen, had 62 procent minder kans op een infectie dan stellen die een placebo kregen.

Botswana

Van de stellen was één van de partners hiv-positief, de ander niet. Hetzelfde bleek bij een ander onderzoek in Botswana, onder 1219 niet-geïnfecteerde mannen en vrouwen.

Van stellen in Kenia en Uganda die dagelijks aidsremmers kregen, had 62 procent minder kans op een infectie dan stellen die een placebo kregen. Van de 4758 stellen was een van de partners hiv-positief, de ander niet.

Eerder onderzoek

Ongeveer hetzelfde bleek bij onderzoek in Botswana onder 1219 niet-geïnfecteerde mannen en vrouwen. De aidsremmer leidde hier tot 63 procent minder hiv-infecties.

De onderzoeken werden gedaan door respectievelijk de Universiteit van Washington en het US Center for Disease Control and Prevention. De uitkomsten bevestigen de resultaten van eerder onderzoek onder homoseksuele mannen.