Zaterdag 20 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Lichaamshouding beïnvloedt pijngrens

AMSTERDAM – De lichaamshouding van mensen beïnvloedt de mate waarin ze pijn kunnen weerstaan. Dat hebben Canadese wetenschappers aangetoond.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Vooral een onderdanige houding heeft een negatieve uitwerking op de pijngrens. Mensen die staan of zitten met een ingezakte rug en hun armen of benen gekruist voor hun lichaam houden, ervaren veel sneller pijn dan personen die hun rug recht houden.

Dat meldt nieuwssite LiveScience op basis van onderzoek aan de Universiteit van Toronto.

Borst vooruit

De wetenschappers gaven 89 proefpersonen de opdracht om een bepaalde houding aan te nemen. De helft van de deelnemers aan het onderzoek moest zich zo dominant mogelijk positioneren door de rug strekken en de borst vooruit te steken.

De anderen namen juist een onderdanige houding aan door hun lichaam te laten inzakken en hun ledematen te kruisen.

Bloeddrukmeter

Vervolgens brachten de wetenschappers een bloeddrukmeter aan op de bovenarm van elke deelnemer. De band van het apparaat werd opgepompt, totdat de proefpersonen een stopteken gaven, omdat ze pijn voelden.

Uit het onderzoek bleek dat de mensen met een dominante lichaamshouding veel minder snel last hadden van de band. Het effect werd gemeten bij zowel staande als zittende personen.

Volgens de wetenschappers suggereert de uitkomst van het onderzoek dat de pijngrens van mensen direct wordt beïnvloed door hun houding.

Emotionele pijn

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Social Psychology.

Uit eerdere onderzoeken van de Canadese wetenschappers bleek overigens al dat een dominante lichaamshouding ook kan helpen bij het verwerken van emotionele pijn, zoals een verbroken liefdesrelatie.


Lees meer over:
lichaam

Aanbevolen artikelen