Unieke wapenvondsten opgraving scheepswrak

LELYSTAD - De vondst van twee hellebaarden en twee rapieren uit het scheepswrak dat in Lelystad wordt opgegraven, hebben belangrijke informatie opgeleverd voor onderzoekers.

Dat meldde projectleider André van Holk zaterdag tijdens de open dag van de opgraving.

Waarschijnlijk had het vrachtschip aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog soldaten aan boord om zich te wapenen tegen watergeuzen op de Zuiderzee.

Een bijzondere ontdekking, volgens de projectleider, omdat niet bekend was dat militaire escorte toen noodzakelijk was op de Zuiderzee.

Rondere romp

Het schip, dat volgens jaarringonderzoek in 1553 is gebouwd, is voor onderzoekers tevens interessant, omdat schepen na de middeleeuwen een rondere romp kregen en de vorm aannamen van de huidige schepen.

Het schip dat nu wordt opgegraven, vertoont de eerste tekenen van die vormverandering en kan veel informatie opleveren over die overgangsperiode naar de moderne tijd.

Vrachtschip

Een team, bestaande uit onder meer archeologiestudenten, is sinds drie weken bezig met opgraving van het wrak dat in 1975 werd gevonden. Vermoedelijk gaat het om een vrachtschip uit Amsterdam dat bij storm is gekapseisd.

Zaterdag konden bezoekers de opgraving van dichtbij bekijken. De opgraving duurt tot 29 juli.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie