Getrainde chimpansee begrijpt vervormde woorden

AMSTERDAM - Een getrainde chimpansee uit Amerika is volgens wetenschappers in staat om vervormde klanken van woorden te herkennen.

De chimpansee genaamd Panzee herkent menselijke taal ook als de klanken ernstig worden vervormd of wanneer er delen van woorden worden weggelaten.

Die prestatie suggereert dat apen beter in staat zijn om gesproken woorden te verwerken dan tot nu toe werd gedacht.

“Het is mogelijk dat het vermogen van mensen om taal te verstaan niet uniek is, maar dat meer zoogdieren een latent vermogen hebben om spraak te kunnen verwerken”, verklaart onderzoekster Lisa Heimbauer van Georgia State University op BBC News.

Symbolen

Heimbauer en haar collega's testten het taalvermogen van Panzee door de aap te laten luisteren naar  woorden die werden uitgesproken door een computer. Het dier moest steeds bijbehorende symbolen aanwijzen.

De chimpansee is door mensen opgevoed en begrijpt meer dan 130 Engelse woorden. Daardoor is het dier zeer geschikt om theorieën over taal en dieren te testen.

Terwijl Panzee naar de computer luisterde, werden er soms delen van woorden weggelaten. Ook werd de frequentie van de klanken soms veranderd. Toch slaagde de aap er in om de betekenis van veel meer woorden te begrijpen dan op basis van toeval mocht worden verwacht.

Opvoeding

Volgens de wetenschappers heeft dat vooral te maken met haar opvoeding. Training op jonge leeftijd heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de aap nu zelfs taal kan herkennen die vervormd is.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De uitkomsten suggereren volgens hoofdonderzoekster Heimbauer ook dat mensen en chimpansees een gemeenschappelijke voorouder hebben die al over een rudimentair taalvermogen beschikte.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie