Hersengebied voor kunst gevonden

AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben een gebied in de hersenen ontdekt dat actief wordt als mensen de schoonheid van kunstwerken of muziek ervaren.

Het gaat om de zogenaamde mediale orbitofrontale cortex, een hersengebied in het voorste gedeelte van de hersenen. Dit hersendeel wordt actief als mensen naar kunstwerken kijken die ze mooi vinden, of naar muziekstukken luisteren die ze waarderen.

Dat meldt nieuwssite ScienceDaily naar aanleiding van een onderzoek aan de University College in Londen.

Reactie

“Bijna alles kan als kunst worden beschouwd, maar wij beargumenteren in deze studie dat alleen creaties die een reactie veroorzaken in de mediale orbitofrontale cortex in de categorie kunst vallen”, verklaart hoofdonderzoeker Semir Zeki.

De wetenschappers lieten 22 proefpersonen met verschillende culturele achtergronden enkele muziekstukken en kunstwerken beoordelen. Tijdens het kijken en luisteren werden er scans van hun hersenen gemaakt.

Lelijk

Uit het onderzoek bleek dat de mediale orbitofrontale cortex bij alle proefpersonen erg actief werd als ze kunstwerken of muziekstukken positief beoordeelden. Wanneer de deelnemers een kunstwerk als ‘lelijk’ betitelden, trad er geen noemenswaardige reactie op in de hersenen.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE

Visueel

De mediale orbitiofrontale cortex is al eerder gelinkt aan het ervaren van schoonheid. Maar de nieuwe studieresultaten tonen voor het eerst aan het hersengebied niet alleen actief wordt bij het ervaren van visuele schoonheid, maar ook bij 'auditieve' kunst.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie