'Mannelijke spin ruikt kannibalistisch vrouwtje van afstand'

AMSTERDAM - Mannelijke zwarte weduwe-spinnen kunnen kannibalistische vrouwtjes van een afstandje ruiken. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

Mannetjes van de soort Latrodectus mactans (zwarte weduwe) ruiken aan de zijde van een spinnenweb om te bepalen of het vrouwtje dat het web heeft gesponnen honger heeft.

Hiermee proberen ze te voorkomen dat ze worden opgegeten. Dat meldt BBC News op basis van een onderzoek aan de Arizona State University.

Verkennen

“Voordat een mannetje een vrouwtje bespringt, besteedt hij zeker een of twee uur aan het verkennen en besnuffelen van haar spinnenweb”, verklaart hoofdonderzoeker James Chadwick Johnson.

De soortnaam zwarte weduwe is ontstaan omdat vrouwtjes van de spinnensoort de mannetjes vaak verslinden nadat ze hebben gepaard.

Het is voor het eerst dat wetenschappers aantonen dat spinnen aanwijzingen over hun soortgenoten kunnen oppikken aan de hand van elkaars zijde. De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door mannelijke spinnen te confronteren met spinnenwebben van goed gevoede vrouwtjes en webben van vrouwtjes die waren uitgehongerd.

Paringsdans

Wanneer de mannetjes werden losgelaten op een web van een hongerig vrouwtjes, bleken ze hun paringsdans veel minder enthousiast uit te voeren dan wanneer ze op een spinnenweb van een verzadigd vrouwtje werden losgelaten.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Verwisselen

De spinnen gingen volledig af op de aanwijzingen die ze oppikten uit het spinnenweb. “Soms verwisselden we de vrouwtjes”, verklaart Johnson. “Op die manier konden we de mannetjes voor de gek houden. Ze dachten dan dat ze in het gezelschap van een uitgehongerd vrouwtje waren, terwijl het vrouwtje in werkelijkheid goed gevoed was.”

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie