Prestigieuze ruimtetelescoop staat op de helling

AMSTERDAM - Het begint er somber uit te zien voor de James Webb Space Telescope (JWST), de beoogde opvolger van de succesvolle Hubble-ruimtetelescoop.

Hoewel belangrijke onderdelen van de nieuwe ruimtetelescoop al klaar zijn, is allerminst zeker dat het instrument ooit gelanceerd gaat worden.

Dat blijkt uit de bezuinigingen op het NASA -budget voor 2012 zoals die zijn voorgesteld door een begrotingscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In dat voorstel wordt de JWST, die met ernstige kostenoverschrijdingen kampt, geschrapt.

Eerder was naar aanleiding van het eindrapport van een interne onderzoekscommissie van NASA al vastgesteld dat de lancering van de JWST waarschijnlijk moest worden uitgesteld tot 2018 - vijf jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was.

Aanzienlijke besparing

Aan de ruimtetelescoop, een samenwerkingsproject van de ruimteagentschappen van de VS, Europa en Canada, is al drie miljard dollar uitgegeven. Dat is echter minder dan de helft van de totale kostprijs: het schrappen van het prestigieuze project zou dus nog een aanzienlijke besparing opleveren.

Amerikaanse wetenschappers hebben furieus op het voorstel gereageerd. Zij beschouwen de JWST als het toekomstige vlaggenschip van de Amerikaanse sterrenkunde. Maar het lot van de JWST ligt nu in handen van het Amerikaanse parlement en het Witte Huis.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie