AMSTERDAM – Mannen met een relatief breed gezicht zijn eerder geneigd om anderen te bedriegen. Dat zou blijken uit een studie van Amerikaanse wetenschappers.

Mannen met een relatief breed gelaat zouden zich over het algemeen machtiger voelen en daardoor bij onderhandelingen gemiddeld drie keer zo vaak liegen als mannen met een smaller gezicht.

Dat meldt de Britse krant The Independent op basis van een onderzoek aan de Universiteit van Wisconsin-Milwaukee.

Onderhandelen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 192 economie-studenten via e-mail met elkaar te laten onderhandelen over een fictief stuk land. De deelnemers aan het experiment werden af en toe op een subtiele manier gestimuleerd om hun concurrenten te bedriegen.

Mannen met een breed gezicht bleken veel vaker op deze suggestie in te gaan dan mannelijke deelnemers met een smaller gelaat. Bij vrouwen werd er geen verband gevonden tussen de breedte van het gelaat en onethisch gedrag.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Evolutie

Volgens hoofdonderzoeker Michael Haselhuhn is de breedte van het gezicht bij mannen evolutionair gezien een positief signaal. “Het is een teken van agressiviteit en zelfzuchtig gedrag”, aldus de wetenschapper. “Die karaktertrekken zijn erg belangrijk wanneer je met anderen strijdt om voedsel en andere voorzieningen.”

Discrimineren

Verder waarschuwt Haselhuhn dat mensen in het dagelijks leven geen beslissingen moeten nemen op basis van zijn onderzoeksresultaten.

“We beweren zeker niet dat mannen met een breed gezicht actief moeten worden gediscrimineerd”, verklaart hij op nieuwssite LiveScience.com. “De breedte van het gezicht is slechts een van de vele factoren die van invloed zijn op het gedrag.”