Skelet van 'reuzenwombat' opgegraven

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in Australië een skelet ontdekt van het grootste buideldier dat ooit op aarde rondliep.

De botten van de zogenaamde Diprotodon zijn opgegraven op het land bij een boerderij in het noordoosten van de staat Queensland. Het skelet is vrijwel compleet.

Het fossiel kan daardoor worden beschouwd als één van de belangrijkste prehistorische vondsten in Australië, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Gigantisch

De Diprotodon was 4,3 meter lang, woog zeker 3000 kilo en liep ongeveer twee miljoen jaar geleden op aarde rond. Het dier had qua uiterlijk veel weg van een wombat en wordt daarom ook wel ‘reuzenwombat’ genoemd.

“We hebben het grootste buideldier gevonden dat ooit op aarde leefde”, verklaart hoofdonderzoeker Mike Archer op BBC News. “Het was een gigantisch dier met een buidel. Je moet je eigenlijk een wombat voorstellen, maar dan veel en veel groter.”

Aboriginals

In het gebied waar de botten werden opgegraven, zijn veel vaker resten van de Diprotodon gevonden. Bij eerdere vondsten ontbraken er echter altijd grote delen van het skelet.

Door het nieuw ontdekte fossiel kunnen wetenschappers het uiterlijk van de ‘reuzenwombat’ beter in kaart brengen. Ook kan het skelet hen wijzer maken over de vroege cultuur van Aboriginals die in het gebied leefden.

Speer

In één van de ribben van de Diprotodon zit namelijk een klein, vierkant gat. Mogelijk is het dier getroffen door een speer. Die ontdekking suggereert dat Aboriginals jaagden op de reusachtige buideldieren.

Volgens de onderzoekers zou een Diprotodon zich overigens niet zomaar laten opjagen door mensen. De dieren hadden waarschijnlijk net als wombats scherpe tanden die ze konden gebruiken als ze zich in het nauw gedreven voelden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie