'Vikingen vijlden hun tanden'

AMSTERDAM - De Vikingen versierden waarschijnlijk hun tanden door er patronen in te vijlen. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt bij een opgraving.

De gevijlde tanden zijn gevonden in een massagraf in de buurt van de Britse plaats Weymouth. Waarschijnlijk zijn de gebitselementen afkomstig van jonge Vikingen die ten prooi vielen aan lokale strijders.

De versieringen op hun tanden waren vermoedelijk bedoeld om hun vijanden schrik aan te jagen. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van onderzoek aan de Universiteit van Oxford.

Vakwerk

“Gezien het feit dat het ging om jonge strijders, wilden ze met hun tanden mogelijk hun tegenstanders imponeren”, verklaart hoofdonderzoeker David Score.

De tanden van de Vikingen bevatten horizontale lijnen die zo netjes zijn gevijld dat het versierwerk waarschijnlijk werd uitgevoerd door vakmensen. Het proces was volgens de wetenschappers erg pijnlijk. “Het is moeilijk te zeggen hoe pijnlijk het was om de tanden te vijlen, maar het was zeker geen prettige ervaring”, aldus Score.

Schedels

De geanalyseerde tanden zijn al in 2009 ontdekt in het massagraf. Bij de opgraving werden ook 54 lichamen en 51 schedels van jonge mannen aangetroffen. De personen waren waarschijnlijk allemaal van Scandinavische afkomst.

Als de gevijlde patronen op hun tanden inderdaad waren bedoeld om de tegenstander af te schrikken, dan was dat geen succes.

Toegetakeld

De skeletten van de Vikingen met de versierde tanden zijn namelijk hevig toegetakeld. Veel botten in de armen en benen zijn doormidden gehakt. De ontbrekende hoofden in het graf zijn waarschijnlijk meegenomen als souvenir door de vijanden van de Vikingen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie