'Rode wijn is goed voor astronauten'

 AMSTERDAM – Rode wijn kan mogelijk voorkomen dat astronauten lichamelijke klachten krijgen als gevolg van gewichtsloosheid. Dat hebben Franse wetenschappers aangetoond.

Het ingrediënt resveratrol in rode wijn kan waarschijnlijk de botontkalking tegengaan die vaak optreedt bij een lang verblijf in de ruimte door het gebrek aan lichaamsbeweging dat ontstaat bij gewichtsloosheid.

Ook de spiermassa van astronauten zou minder kunnen afnemen door regelmatige consumptie van resveratrol. 

Dat meldt nieuwssite SmartPlanet op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Federation of the American Societies for Experimental Biology (FASEB).

Staarten

Onderzoekers van het Centre National de la Recherche Scientifique in Strasbourg kwamen tot hun bevindingen door de effecten van resveratrol te testen op ratten.

De dieren werden tijdens een langdurig experiment opgehangen aan hun staarten om gewichtsloosheid te simuleren. De helft van de ratten ontving elke dag een dosis resveratrol, de andere helft van de dieren kreeg geen voeding met dit ingrediënt.

Stofwisseling

De ratten die het ingrediënt van rode wijn niet ontvingen, kregen last van botontkalking en afname van spiermassa. Deze klachten treden ook vaak op bij astronauten die lange tijd in de ruimte verblijven. De proefdieren die wél resveratrol kregen toegediend, ontwikkelden de symptomen echter niet.

Volgens de wetenschappers leidt voeding met resveratrol tot een verandering in de stofwisseling op celniveau die ervoor zorgt dat de cellen ‘intern ademen'.  

Daardoor zou het negatieve effect dat inactiviteit normaal gesproken heeft op het lichaam voor een groot deel teniet worden gedaan.

Beweging

Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat resveratrol hetzelfde effect heeft op het menselijk lichaam, maar dat moet nog worden onderzocht.

“Het menselijk lichaam heeft beweging nodig, maar een gewichtsloze omgeving maakt dat bijna onmogelijk voor astronauten”, schrijft deskundige Gerald Weismann in het tijdschrift FASEB.

“Resveratrol is geen volledige vervanging voor lichaamsbeweging, maar het vermindert mogelijk wel het verval van het lichaam dat optreedt totdat de astronauten weer zelf aan lichaamsbeweging kunnen doen op aarde.”

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie