Bejaarde spinnen weven slordiger web

AMSTERDAM – Spinnen zijn minder goed in staat om spinnenwebben te weven naarmate ze ouder worden. Dat hebben Franse wetenschappers ontdekt.

De in Europa veel voorkomende venstersectorspin laat op latere leeftijd letterlijk steken vallen bij het spinnen van een web. De constructie van oudere individuen is onregelmatiger van vorm en bevat weeffoutjes, waardoor er grote gaten ontstaan tussen de zijdedraden.

Dat meldt nieuwssite Physorg.com naar aanleiding van een onderzoek aan de Universiteit van Nancy.

De onderzoekers beoordeelden in hun laboratorium de spinnenwebben van venstersectorspinnen van verschillende leeftijden op basis van de vorm, regelmaat en het aantal gaten.

Levensverwachting

Venstersectorspinnen hebben een levensverwachting van rond de twaalf maanden. Uit het onderzoek bleek dat de dieren al na vier maanden spinnenwebben met gaten produceren. Na acht maanden hangen de webben van de spinnen als los zand aan elkaar.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd op een conferentie van de Society for Experimental Biology in Glasgow.

Volgens hoofdonderzoekster Mylène Anotaux verslechtert het weefvermogen van de spinnen vermoedelijk omdat de functie van hun brein op latere leeftijd sterk achteruit gaat.
Deze achteruitgang is vergelijkbaar met de degeneratie van menselijke hersenen die optreedt bij ouderen.

Zenuwverbindingen

Het brein van een spin bestaat uit clusters van zenuwcellen die verbonden zijn met zenuwen die leiden naar de spieren en gevoelsorganen van de dieren.

“Een vervolgonderzoek moet uitwijzen of de leeftijdsgebonden veranderingen in het centrale zenuwstelsel van deze dieren inderdaad achter het verschil in gedrag zit dat bij het weven van spinnenwebben optreedt”, verklaart Anatoux.

Menselijk gedrag

“Het is erg belangrijk om dit soort mechanismen te onderzoeken bij eenvoudige levensvormen, omdat we daardoor uiteindelijk ook de onderliggende mechanismen van menselijk gedrag op latere leeftijd beter zullen begrijpen”, aldus de onderzoekster.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie