Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Nederlanders te positief over verleden'

UTRECHT - Nederlanders denken veel te positief over de eigen geschiedenis. Wij noemen ons graag tolerant en gaan prat op de VOC-mentaliteit.
Door ANP

Maar daarmee valt het allemaal wel mee, concluderen vier historici van de Universiteit Utrecht.

Zij presenteren op 4 juli een vierdelige publicatie waaruit blijkt dat meerdere beelden uit de hedendaagse Nederlandse cultuur gebaseerd zijn op historische misvattingen.

VOC

De historici Mijnhardt, Paul Brusse, Arno Neele en Jeanine Dekker concluderen dat de achttiende eeuw - in tegenstelling tot wat tot nu toe altijd werd gedacht - geen sombere bladzijde in onze geschiedenis is. In die tijd werd juist het fundament van onze hedendaagse samenleving gelegd.

''Wij grijpen graag terug op ons VOC-verleden en de Gouden Eeuw, maar de periode daarna heeft net zo veel invloed gehad op wie wij zijn", zegt Paul Brusse woensdag.

''We zagen na de Gouden Eeuw de politieke en economische macht verschuiven van de stad naar het platteland en van het westen naar het oosten van het land."

Platteland

Ook de perceptie dat er buiten de grote steden weinig gebeurt, klopt volgens de historici niet.

''Die aanname zien we vooral bij Randstedelingen. Maar de waarheid is dat we na de Gouden Eeuw de politieke en economische macht zagen verschuiven van de stad naar het platteland en van het westen naar het oosten van het land. En nog altijd behoort Nederland tot de grootste agrarische exporteurs ter wereld."


Lees meer over:

Geschiedenis

Aanbevolen artikelen