AMSTERDAM - Een team van studenten van de TU Delft heeft de nieuwe zonne-racewagen Nuna6 gepresenteerd.

Met de auto zal de universiteit voor de zesde keer deelnemen aan de World Solar Challenge 2011, een race in Australië voor auto’s die op zonne-energie rijden.

Nuna6 is de lichtste auto van het team ooit, het voertuig weegt zo’n 145 kilo, ongeveer de helft van de oer-Nuna die in 2001 meereed.

De auto heeft drie wielen, is 4,44 m lang, 1,75 m breed en 0,94 m hoog. Op het dak ligt zes vierkante meter aan zonnepanelen (1690 cellen), zo meldt het Nuon Solar Team.

Race

Dertien studenten van de TU Delft werken sinds medio 2010 in het diepste geheim aan de nieuwste zonnewagen. De auto zal in oktober aan de start verschijnen van de World Solar Challenge.

De race voor zonnewagens zal net als de vorige edities de deelnemers over een afstand van 3000 kilometer voeren van Darwin tot Adelaide.

Verbeterd

Na vier overwinningen op rij werden de Delftse studenten in 2009 tweede na een spannende strijd. Dit jaar willen ze revanche nemen.

De zonne-racewagen is volgens de ontwerpers op alle belangrijke vlakken verbeterd ten opzichte van haar voorgangers. De elektromotor heeft een efficiëntie van 98% en de luchtweerstand is bijna 10% lager dan die van Nuna5. Komende maanden wordt Nuna6 race-klaar gemaakt en voorzien van de modernste techniek.

Wereldbeker

Teamleider Pier van Zonneveld is ervan overtuigd dat de Nuna 6 de World Solar Challenge kan winnen. "Alle zonnewagens tijdens de World Solar Challenge lijken steeds meer op de eerdere Nuna’s waarmee het Nuon Solar Team haar successen boekte", verklaart hij.

"Dit is het beste bewijs voor ons succes. Aan dit team de taak de concurrentie steeds één stap voor te blijven. Met Nuna6 willen we de wereldbeker zonneracen weer terug naar Delft halen.”