AMSTERDAM – De Pachycephalosaurus was waarschijnlijk gebouwd om kopstoten uit te delen. Dat beweren Canadese wetenschappers.

De schedel van de Pachycephalosaurus bood een betere bescherming aan de hersenen dan de schedels van de moderne dieren die kopstoten uitdelen aan elkaar.

Uit die bevinding blijkt dat de dinosauriër zijn kop met verdikte schedeldak waarschijnlijk als wapen gebruikte bij gevechten met soortgenoten. Dat meldt nieuwssite Physorg.com naar aanleiding van een onderzoek aan de Universiteit van Calgary.

Simulatie

De onderzoekers kwamen tot hun conclusie door de impact van een kopstoot op de schedel van een Pachycephalosaurus te simuleren met de computer. Vervolgens voerden ze dezelfde simulatie uit met de schedel van moderne dieren die kopstoten aan elkaar geven, zoals antilopes en het muskusherten.

Uit het onderzoek bleek dat de hersenen van de Pachycephalosaurus veel minder stress ondervonden tijdens een botsing dan het brein van de andere dieren. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PloS ONE.

Motorhelm

De meeste dieren die kopstoten uitdelen, vechten op die manier om in de gunst te komen bij vrouwtjes. Ze beschikken meestal over een schedel die vergelijkbaar is met een motorhelm. Aan de buitenkant zit een versterkte schedelkorst met daaronder een sponsachtig materiaal dat schokken kan absorberen.

Maar de Pachycephalosaurus had juist een extra botlaag in het midden van de schedel die klappen kon opvangen.

“De botten in de schedel van dit dier waren anders geordend”, aldus onderzoekster Jessica Theodor. “Maar het is erg duidelijk dat de Pachycephalosaurus gemakkelijk weerstand kon bieden aan de krachten die zijn gemeten bij levende dieren die elkaar kopstoten geven.”

Duitse herder

Het lichaam van de dinosauriër was verder niet erg indrukwekkend. Het dier dat 72 miljoen jaar geleden leefde, was ongeveer even groot als een Duitse herder.

“Door onze analyse kunnen we het gedrag van deze dinosauriërs in zekere zin analyseren”, aldus hoofdonderzoeker Eric Snively. “De uitkomsten brengen ons dichter bij hun sociale leven.”

Overigens zijn lang niet alle dieren die kopstoten aan elkaar uitdelen ook gebouwd om de klappen op te vangen. Zo vallen giraffen soms bewusteloos neer na een kopstoot.

Ongeschikt

“Giraffes proberen elkaar bij gevechten meestal met het hoofd te treffen in de nek, maar als ze toevallig met de hoofden tegen elkaar botsen, gaat er soms een dier knock out”, aldus Snively. “Hun anatomie is niet geschikt om de klap op te vangen, terwijl de Pachycephalosaurus er wel op gebouwd was.”