AMSTERDAM – Australische wetenschappers beweren dat sommige vissen gereedschap gebruiken om voedsel te verzamelen.

De onderzoekers van de Macquarie Universiteit in Sydney hebben een lipvis gefilmd die schelpen kapot slaat op een 'aambeeld' in de vorm van een grote steen.

Het dier bemachtigt op die manier het vlees van het weekdier dat aan de binnenkant van de schelp zit. Dat meldt nieuwssite Physorg.com.

Gereedschap

Volgens hoofdonderzoeker Culum Brown kan de ‘truc’ van de lipvis worden vergeleken met het gebruik van gereedschap dat soms wordt waargenomen bij bijvoorbeeld apen en vogels. Dit gedrag wordt door veel wetenschappers gezien als een teken van intelligentie.

De gefilmde lipvis houdt de schelp in zijn mond met behulp van zijn goed ontwikkelde lippen en maakt wilde bewegingen met zijn lichaam om de behuizing van het weekdier kapot te slaan op de steen.

Een studie van het bijzondere gedrag is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Coral Reefs.

Gebroken schelpen

“De beelden die we hebben gemaakt tonen aan dat deze intelligente dieren gereedschap gebruiken om prooien te bemachtigen die ze anders aan hun neus voorbij hadden moeten laten gaan”, verklaart Brown.

Het gedrag werd tot nu toe slechts bij één lipvis waargenomen. “Maar gezien de grote hoeveelheid gebroken schelpen die rondom het aambeeld was te zien, voert het dier deze handeling regelmatig uit”, aldus Brown.

“We moeten meer filmen  om te bepalen hoe vaak het gebruik van gereedschap daadwerkelijk voorkomt bij vissen.”