AMSTERDAM – Archeologen hebben in Mexico een 1500 jaar oude graftombe van de Maya’s in kaart gebracht met behulp van een videocamera.

De onderzochte graftombe bevindt zich in de historische stad Palenque in een piramide die te kwetsbaar is om te worden uitgegraven.

De archeologen van het Nationaal Instituut voor Antropologie in Mexico hebben daarom een videocamera ter grootte van een luciferdoosje in de graftombe laten neerdalen via een gat in de top van de piramide. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Time.

Schilderingen

Aan binnenkant van de grafkamer zijn rode en zwarte schilderingen aangetroffen. Ook is er aardewerk opgesteld in de ruimte, waarschijnlijk ter ere van de overledenen.

De graftombe bevat geen sarcofaag. Volgens de onderzoekers zijn de overledenen mogelijk open en bloot op de vloer van de kamer gelegd, zodat er alleen nog botresten liggen. Naar dit soort resten zal bij een grondiger onderzoek nog worden gezocht.

De grafkamer is waarschijnlijk gebouwd rond het jaar 500 na Christus. Naar alle waarschijnlijkheid werd onder meer de eerste heerser van de stad Palenque - K'uk B'alam I - begraven in de tombe.

Nieuwe inzichten

Ondanks de afwezigheid van een sarcofaag is de inhoud van de grafkamer van grote waarde. Met name de figuren die op de muren zijn geschilderd kunnen volgens de wetenschappers nieuwe inzichten bieden in de cultuur van de Maya’s.