DELFT - Het Delfts forensisch onderzoeksbureau DelftTech en museum Het Prinsenhof werken aan een uitgebreide reconstructie van de moord op Willem van Oranje.

Dat hebben de organisaties zondag laten weten.

DelftTech hoopt met behulp van geavanceerde forensische methoden, zoals 3D-technologie, schietproeven en modern sporenonderzoek, antwoord te geven op tot nu toe onbeantwoorde vragen over een van de eerste politieke moorden in de Nederlandse geschiedenis.

De eerste resultaten moeten dit najaar worden gepresenteerd, zo melden zij.

Kogelgaten

Een van de vragen die het onderzoek hoopt te beantwoorden, is of Willem van Oranje door twee of drie kogels om het leven werd gebracht. In veel geschiedenisboeken wordt gesproken over drie kogels.

Maar in de muur van Het Prinsenhof, waar de 'Vader des Vaderlands' werd doodgeschoten, zijn maar twee kogelgaten te vinden. Deze derde kogel zou mogelijk in de 18e eeuw zijn vervoerd naar het landgoed Santhorst, dat begin 19e eeuw werd afgebroken.

Het programma Blauw Bloed van de EO volgt de reconstructie en zal er in het najaar een grote uitzending aan wijden. Tegelijkertijd met de eerste onderzoeksresultaten presenteert Het Prinsenhof ook een boek over de reconstructie.

Strijd

Willem van Oranje (1533-1584) was aanvankelijk stadhouder voor de koning van Spanje, maar ontpopte zich in het eerste deel van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot een van de leiders van de protestantse strijd tegen Filips II.

Nadat de Spaanse koning hem vogelvrij had verklaard, werd de prins van Oranje op 10 juli 1584 doodgeschoten in Het Prinsenhof. Zijn moordenaar, Balthasar Gerards, werd gepakt en twee maanden later gevierendeeld.