
Wiskundige kraakt krasloten
Uit de informatie die naast de kraslaag op krasloten staat vermeld, valt soms af te leiden of op het lot een prijs valt.
Dat meldt het populair-wetenschappelijke maandblad NWT Magazine op basis van een wiskundige analyse. Het tijdschrift liet de Canadese wiskundige Mohan Srivastava zogenaamde Bingoloten onderzoeken die worden uitgegeven door de Belgische Nationale Loterij.
Patroon
Een Bingolot bestaat uit een rij van vier bingovelden, naast een kraslaag waaronder zich getallen bevinden. Door de kraslaag open te krassen, komen getallen tevoorschijn die kunnen worden afgestreept op de bingovelden.
Vormt zich op de bingovelden een patroon van afgestreepte getallen, dan kan de krasser rekenen op een prijs. Srivastava ontdekte dat de getallen in de bingovelden verraden of een Bingolot winnend is of niet. Hij baseerde zich op eigen statistisch onderzoek naar een verzameling van dertig krasloten.
Rekenmethode
De wiskundige ontdekte regelmatigheden in de getallen op de bingovelden, die je niet zou verwachten als de getallen puur willekeurig verdeeld zijn.
Srivastava ontwikkelde een rekenmethode die dankzij de regelmatigheden voorspelt of een lot een prijs bevat.
De methode geeft de gebruiker een winkans van 75 procent, veel hoger dan de gepubliceerde winkans van 27,7 procent. In een memo legt de wetenschapper uit hoe zijn kraakmethode in zijn werk gaat.
Scanner
Volgens Srivastava is het voor programmeurs een koud kunstje om op basis van zijn analyse een ‘kraslotscanner’ voor de smartphone te ontwikkelen.
Hiermee zou iedereen in kiosken en bij andere verkooppunten de krasloten kunnen scannen, om vervolgens enkel de prijswinnende loten te kopen.
Aanpassingen
De Nationale Loterij erkent in NWT Magazine dat de Belgische loten niet volledig volgens het toeval worden gedrukt.
De organisatie wijst er echter op dat de kraakmethode is gebaseerd op een proef met slechts dertig krasbiljetten, wat weinig is om conclusies aan te verbinden. Toch zal het bedrijf de rekenmethode bestuderen en waar nodig de software achter het drukproces aanpassen.
Eerder kraakte Srivastava al Canadese krasloten genaamd Tic-tac-toe. Deze werden na zijn kraak van de markt gehaald.