AMSTERDAM - Analyse van de zonnedeeltjes die zijn verzameld door de NASA-ruimtesonde Genesis wijst erop dat onze zon en de binnenste planeten van ons zonnestelsel anders zijn ontstaan dan wetenschappers tot nu toe dachten.

De onderzoeksgegevens laten verschillen zien in de soorten zuurstof en stikstof die op zon en planeten aanwezig zijn.

De verschillen zijn klein, maar kunnen gevolgen hebben voor ons beeld van het ontstaan van het zonnestelsel.

Zuurstof

De lucht op aarde bestaat uit drie soorten zuurstofatomen van verschillende massa's. Naast het veel voorkomende zuurstof-16 zijn dat de iets zwaardere zuurstof-17 en -18. Maar de Genesis-monsters laten zien dat de zon meer zuurstof-16 bevat dan de aarde, de maan en meteorieten.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat zon en planeten, hoewel ze uit één en dezelfde oernevel zijn samengetrokken, niet hetzelfde basismateriaal bevatten. Dat idee wordt versterkt door de vaststelling dat ook stikstof, dat twee varianten kent, op de zon en de aardse planeten in verschillende verhoudingen voorkomt.

De planeet Jupiter daarentegen heeft dezelfde stikstofsamenstelling als de zon. Kortom: eigenlijk vertonen de samenstellingen van alle objecten in het zonnestelsel kleine onderlinge verschillen. Hoe dat kan, moet nog worden uitgezocht.