LONDEN - Duiven die in de stad wonen, lijken mensen te kunnen herkennen. De vogels maken onderscheid tussen mensen die hen voeren en mensen die hen wegjagen.

Volgens Franse onderzoekers hebben de vogels dit geleerd om sneller aan eten te kunnen komen. Dat melden zij in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Cognition, waar de BBC donderdag over schrijft.

Stadsduiven, afstammelingen van de rotsduif, worden vaak gevoerd door mensen, waardoor het handig is voor de vogels om te onthouden wie hun weldoeners zijn. De duiven maken daardoor volgens de onderzoekers maximaal gebruik van het feit dat ze dicht bij mensen in de buurt wonen.

De wetenschappers deden testen in een park, waarbij ze twee mensen duiven lieten voeren. Een persoon was vriendelijk, de andere joeg de duiven weg. ''Tijdens experimenten leerden de stadsduiven snel onderscheid te maken tussen de twee mensen'', schrijven de onderzoekers.

Snel leren

Volgens de Fransen is voor het eerst aangetoond dat duiven mensen zo goed uit elkaar kunnen houden. ''Duiven kunnen snel leren van hun omgang met mensen die hen voeren en ze gebruiken die kennis om zo efficiënt mogelijk te leven in een urbane omgeving'', aldus de wetenschappers.

In Europa leven naar schatting 28 miljoen stadsduiven. Ze weten goed te overleven doordat in de steden weinig roofdieren leven en er veel voedsel en broedplekken te vinden zijn.