AMSTERDAM – Papegaaien zijn doormiddel van logisch redeneren in staat om voedsel op te sporen. Dat hebben Oostenrijkse wetenschappers aangetoond.

Grijze roodstaarten kunnen verschillende mogelijkheden afwegen en uitsluiten om zo te bepalen waar een beloning in de vorm voedsel is te vinden.

De dieren bewijzen daarmee dat hun vermogen tot logisch redeneren vergelijkbaar is met dat van apen. Dat meldt New Scientist naar aanleiding van een onderzoek aan de Universiteit van Wenen.

Walnoot

Hoofdonderzoekster Sanda Mikolasch testte het oplossend vermogen van grijze roodstaarten door voor de ogen van de dieren twee kopjes neer te zetten. Onder het ene kopje verstopte ze – nog steeds in het zicht van de dieren – een walnoot. Onder het andere kopje legde ze wat zaadjes.

Vervolgens plaatste de onderzoekster een scherm voor de kopjes, zodat de papegaaien het zicht werd ontnomen. Ze haalde de zaadjes of de walnoot onder een kopje vandaan en toonde het voedsel aan de vogels.

Informatie

Op basis van deze informatie bleken de grijze roodstaarten meestal in staat om te bepalen welk soort voedsel (een walnoot of zaden) er nog achter het scherm lag en onder welk kopje de lekkernij zich bevond.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Awisa

Een vrouwelijke papegaai met de naam Awisa scoorde het beste bij de test. Ze slaagde er in driekwart van alle gevallen in om onmiddellijk het juiste kopje om te gooien en het voedsel te bemachtigen.

“Tot nu toe hebben alleen grote apen laten zien dat ze tot vergelijkbare taken in staat zijn”, aldus Mikolasch.