AMSTERDAM - Wetenschappers hebben in een grottenstelsel in Oekraïne botten opgegraven die waarschijnlijk toebehoorden aan de eerste moderne mensen die in het zuidoosten van Europa leefden.

De archeologen van de Universiteit van Kiev zijn in de grotten van Buran-Kaya gestuit op botten, tanden en gereedschap van moderne mensen die waarschijnlijk ongeveer 32.000 jaar geleden in het gebied leefden. Ook zijn er resten van dieren aangetroffen in de grotten.

Op alle botten zijn diepe groeven te zien waaruit blijkt dat het vlees ervan af is geschraapt. Dat meldt BBC News.

Ritueel

De wetenschappers vermoeden dat de verwijdering van het vlees bij een ritueel hoorde dat met het lichaam van overledenen werd uitgevoerd.

Waarschijnlijk werd het menselijk vlees niet opgegeten, maar alleen verwijderd om de skeletten ‘schoon te maken’. De groeven op de menselijke botten verschillen namelijk sterk van de sporen die zijn aangetroffen op de botten van dieren.

Tenten

De mensen die in de grot leefden, behoorden vermoedelijk tot de zogenaamde Gravettecultuur, een samenleving die ooit over het hele Europese continent was verspreid.

“De Gravettecultuur is een cultuur die bepalend is geweest voor de ontwikkeling van moderne mensen,” legt onderzoeker Clive Finlayson uit.

Mammoeten

“Deze mensen hadden de beschikking over messen en lichtgewicht gereedschappen, ze bouwden kampen in de open lucht en gebruikten daarbij de botten van mammoeten om tenten te maken”, aldus de wetenschapper.

De vondst van de oude botten ondersteunt de theorie dat de eerste moderne mensen zich vanuit het huidige Rusland over de rest van Europa hebben verspreid.