LONDEN - Het gaat veel slechter met de oceanen dan tot nog toe werd gedacht. De kans dat op korte termijn veel in zee levende dier- en plantensoorten gaan uitsterven is zeer groot.

Dat blijkt uit onderzoek van het IPSO, een Britse organisatie van wetenschappers en experts.

Volgens het rapport, waar de BBC over schrijft, is het in de geschiedenis van de mens niet eerder voorgekomen dat zo veel soorten op het punt van uitsterven staan.

De problemen worden onder meer veroorzaakt door klimaatverandering, overbevissing, vervuiling en verzuring van de oceanen.

Schokkend

''Onze bevindingen zijn schokkend'', aldus Alex Ross, wetenschappelijk directeur van het IPSO. ''De veranderingen gaan sneller dan we hadden gedacht, en op manieren die we de komende honderden jaren niet hadden verwacht te zien.''

Het panel van wetenschappers maakt zich vooral zorgen over de verzuring en vervuiling van de zee. Giftige stoffen hechten zich op het oppervlak van zeer kleine stukjes plastic, die op de zeebodem terechtkomen en worden opgegeten door vissen.

Deze schadelijke stoffen komen op die manier weer in de voedselketen terecht.

Asteroïde

Vijf keer eerder is er op de aarde sprake geweest van massale periodes van uitsterving, onder meer veroorzaakt door de inslag van een asteroïde. De mensheid zou volgens speculaties een zesde golf van uitsterving veroorzaken.

Volgens het IPSO is het echter nog niet te bewijzen, maar lijkt er wel sprake te zijn van een trend die op de komst van zo'n periode wijst.

Ross stelt dat de veranderingen ongekend snel gaan. ,,We hebben nog steeds veel biodiversiteit in de wereld, maar de huidige snelheid waarmee soorten verdwijnen is veel hoger dan in periodes in het verleden.''