AMSTERDAM – De grootste valk ter wereld gedraagt zich in de winter als een zeevogel. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt.

Giervalken blijken te overwinteren op bevroren delen van de oceanen rondom Groenland en op de Noordpool. Waarschijnlijk jagen de vogels in deze gebieden op zeemeeuwen en zeekoeten.

Dat meldt BBC News op basis van een ontdekking van ornitholoog Kurt Burnham van de Universitein van Oxford.

Verrassing

“Ik was erg verrast door onze bevinding”, aldus Burnham. “Deze vogels verplaatsen zich niet tussen verschillende landmassa’s zoals tot nu toe werd aangenomen, maar gebruiken ijsschotsen om op te overwinteren.”

De onderzoeker kwam tot zijn ontdekking door samen met zijn collega's 48 giervalken uit te rusten met radio-ontvangers. Aan de hand van de signalen die de apparaatjes uitzonden, bestudeerde hij de winterse reizen van de vogels.

Verblijfplaats

Zijn onderzoek wees uit dat veel van de dieren zich ’s winters ophielden boven de oceanen rondom Groenland en de Noordpool. Veel van de vogels hadden nauwelijks een vaste verblijfplaats.

Ze verplaatsten zich over afstanden van enkele honderden tot duizenden kilometers en rustten waarschijnlijk uit op ijsschotsen.

Giervalken komen in Europa alleen voor in het noorden van Scandinavië en IJsland. In de zomer leven de dieren vooral boven land. Het was tot nu toe onduidelijk waar de dieren precies overwinterden. Wetenschappers gingen er vanuit dat de vogels in de winter op andere continenten verbleven.

Zee-ijs

“Er zijn wel eerder giervlaken geobserveerd op ijsbergen en boven oceanen, maar tot nu toe werd aangenomen dat ze zich alleen gedurende korte periodes boven zee ophielden om te jagen”, verklaart Burnham.

“Onze onderzoeksresultaten tonen aan dat deze vogels gedurende lange periodes op zee leven en jagen. Zee-ijs kan worden gezien als een belangrijke verblijfplaats voor giervalken.”