AMSTERDAM – Britse archeologen hebben vlakbij Napels de overblijfselen van een riool opgegraven waarin veel aanwijzingen zijn te vinden over het dieet van Romeinse burgers.

Het riool is ongeveer 86 meter lang en ligt onder de resten van oude woningen in het historische stadje Herculaneum.

Onderzoekers van de British School in Rome hebben bij de opgraving maarliefst 770 zakken met oude menselijke uitwerpselen gevonden, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Nog nooit eerder werd er zo veel organisch materiaal uit de Romeinse tijd opgegraven.

Etenswaren

In het riool zijn met name verteerde etenswaren gevonden. Zo troffen de wetenschappers resten van groente en fruit aan, maar ook overblijfselen van proteïnerijk voedsel dat we vandaag de dag niet meer eten, zoals zee-egels en slaapmuizen.

Verder bevatten de maaltijden van de Romeinen waarschijnlijk veel olijven, walnoten, eieren en vijgen.

Munten

De vondsten hebben vooral betrekking op de eetgewoontes van de doorsnee Romeinse burger. Daar was nog relatief weinig over bekend. Tot nu toe is er bij opgravingen vooral veel informatie gevonden over de eetgewoontes van welgestelde Romeinen.

Naast etensresten zijn er ook voorwerpen als ringen, munten en kralen in het riool gevonden.

Toeval

De afvoerkanalen van het riool werden bij toeval ontdekt. Het systeem is in feite niets meer dan een grote tank die onder de woningen was gebouwd. De ruim 150 bewoners dumpten hun afval en uitwerpselen waarschijnlijk in het riool via stortkokers.

Op dit moment hebben de wetenschappers overigens pas een klein deel van het materiaal uit het riool geanalyseerd. Ze moeten nog acht ton aan oude afvalsresten en menselijke uitwerpselen bestuderen.