AMSTERDAM - Komeet Hartley 2, die in november vorig jaar bezoek kreeg van de ruimtesonde Deep Impact, behoort tot een bijzondere klasse van kometen.

Dat is de conclusie van een internationaal team van wetenschappers dat zijn bevindingen vrijdag in Science publiceert. De gegevens van Deep Impact laten zien dat Hartley 2 veel meer water uitstoot dan andere kometen van deze omvang.

Dat komt waarschijnlijk doordat kooldioxide-ijs in het inwendige van de komeet bij opwarming door de zon in gas wordt omgezet, dat vervolgens een uitweg naar buiten zoekt en daarbij waterijs meesleurt.

Hartley 2 is niet de enige komeet die zulk hyperactief gedrag vertoont, maar wel de enige die van dichtbij is bekeken.

Pinda

Uit het onderzoek blijkt overigens dat niet alle delen van het oppervlak van de komeet evenveel water en kooldioxide uitstoten. De meeste uitstoot vindt plaats aan de uiteinden van het pindavormige object: daar veroorzaakten de uitgedreven ijsdeeltjes een soort sneeuwstorm.

Het smalle middendeel van de komeet is wel een bron van waterdamp, maar niet van kooldioxide. Dat kan erop wijzen dat de taille van de Hartley 2 voor een belangrijk deel bestaat uit materiaal dat eerder aan de uiteinden is uitgestoten.