AMSTERDAM - Japanse wetenschappers hebben een pak ontworpen waarmee mannen het gevoel van een zwangerschap kunnen ervaren.

Het gaat om een schort dat het gewicht, de hartslag en de bewegingen van een baby tijdens de zwangerschap nabootst. 

Het proces van negen maanden wordt in een tijdsbestek van twee minuten gesimuleerd, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Computer

Het pak wordt aangestuurd door een computer en is ontworpen door Takuya Iwamoto van het Japan Advanced Institute of Science and Technology. Met zijn uitvinding wil hij mannen de kans geven om het gevoel van een zwangerschap te ervaren. 

Het gewicht van de foetus wordt gesimuleerd met een zak warm water die op buikhoogte hangt en langzaam wordt gevuld, zodat de baby lijkt te groeien. (zie filmpje).

Schoppen

Het schoppen van het kind wordt nagebootst met behulp van ballonnen die doormiddel van een speciaal systeem snel kunnen samentrekken of uitzetten. Ook is het mogelijk om te 'communiceren' met de baby.

Wanneer de drager van het schort enkele sensoren op de buik aanraakt, worden de bewegingen van de foetus rustiger of wilder afhankelijk van het soort aanraking.

Begrip

De ‘zwangerschapsimulator’ wordt in augustus gepresenteerd op de wetenschappelijke conferentie Siggraph in Vancouver.

Volgens de wetenschappers zullen mannen die het pak hebben gedragen meer begrip krijgen voor de lichamelijke ongemakken van zwangere vrouwen.