AMSTERDAM - De uitvinding van landbouw heeft er mogelijk voor gezorgd dat de gemiddelde lichaamsgrootte van mensen is afgenomen. Dat beweren Britse wetenschappers.

Het gemiddelde lichaamsgewicht van mensen op basis van hun botten en schedel is in de afgelopen 10.000 jaar afgenomen van 80 tot 85 kilo naar 70 tot 75 kilo.

Ook het gemiddelde hersenvolume is gekrompen van ongeveer 1500 kubieke centimeter naar 1350 kubieke centimeter.

Volgens onderzoekster Marta Lahr van de Universiteit van Cambridge kan de afname van lichaamsgewicht worden gekoppeld aan het verdwijnen van de jager-verzamelaar leefstijl en het ontstaan van landbouw. Dat meldt nieuwssite Physorg.com.

Fossielen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de structuur en het gewicht te bestuderen van menselijke fossielen uit de afgelopen 200.000 jaar. De afname van het gemiddeld gewicht van skeletten bleek ongeveer gelijk te lopen met de opkomst van landbouw, ongeveer 9000 jaar geleden.

Volgens Lahr is afname van lichaamsgrootte een logisch gevolg van landbouw. Het verbouwen van gewassen leidde tot een overvloed aan bepaalde soorten voedsel, maar bracht volgens de onderzoekster ook tekorten aan vitaminen en mineralen met zich mee.

Zo gingen mensen in China bijvoorbeeld veel rijst eten, een voedselsoort die maar weinig vitamine B bevat. Deze voedingsstof is essentieel voor groei.

Efficiënter

De opkomst van landbouw kan het krimpen van het menselijk brein echter niet verklaren. Volgens Lahr heeft de evolutie van het menselijk lichaam er simpelweg voor gezorgd dat onze hersenen efficiënter zijn gaan werken en minder energie verbruiken. Daardoor is het formaat waarschijnlijk iets afgenomen.