AMSTERDAM - De bouw van de Europese reuzentelescoop E-ELT (European Extremely Large Telescope), op de ruim drie kilometer hoge berg Cerro Armazones in het noorden van Chili, is een stap dichterbij gekomen.

Niet alleen is het ontwerp 'geoptimaliseerd', ook is het financieringsscenario voor het project 'verstevigd'. Oftewel: de E-ELT wordt (iets) kleiner en goedkoper.

De afgelopen negen maanden heeft de ESO-raad zich gebogen over de aanbevelingen van een rapport over het ontwerp van de E-ELT, dat in september 2010 is verschenen. Als gevolg daarvan is de grootte van de hoofdspiegel teruggebracht van 42 tot 39,3 meter, wat - in combinatie met een kleinere brandpuntsafstand - een compactere constructie mogelijk maakt.

Dat drukt niet alleen de kosten met bijna twintig procent, maar vereenvoudigt ook de bouw van de telescoop. Ondanks de kleinere afmetingen zal de E-ELT overigens nog steeds vijftien keer zo veel licht kunnen opvangen als de grootste optische telescopen van dit moment.

Goedkeuring

De ESO-lidstaten moeten eind dit jaar nog hun goedkeuring geven aan een eenmalige extra bijdrage van in totaal 250 miljoen euro en een stijging van de jaarlijkse bijdrage met twee procent.

Bij groen licht kan de bouw van de E-ELT, die zeker tien jaar zal duren, dan in januari 2012 beginnen. Ondanks de schaalverkleining zal de bouw van de reuzentelescoop nog ruim een miljard euro gaan kosten.