AMSTERDAM – Het menselijk brein zorgt ervoor dat angstige ervaringen als herinnering worden opgeslagen in jonge, onvolwassen hersencellen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

Het deel van de menselijke hersenen dat sterk reageert op angstprikkels (de amygdala) spoort het geheugen aan om nieuwe zenuwcellen aan te maken.

Wanneer er een angstige situatie optreedt dienen deze hersencellen als een ‘onbeschreven blad’ waarop de ervaring kan worden ‘weggeschreven’, zodat er een relatief sterke herinnering ontstaat. 

Dat meldt nieuwssite MedicalXpress.com op basis van een onderzoek aan de Universiteit van Californië.

Stamcellen

“Emotionele gebeurtenissen kunnen we ons veel sterker herinneren dan onze dagelijkse bezigheden”, verklaart hoofdonderzoekster Daniëla Kaufer.

“Onze bevindingen tonen aan dat de amygdala ervoor zorgt dat er een unieke populatie van neurale stamcellen ontstaat in de hippocampus, het hersengebied waarin nieuwe herinneringen worden gevormd”, aldus de onderzoekster. "Deze compleet nieuwe cellen worden geactiveerd bij emotionele input."

Ratten

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de amygdala in de hersenen van ratten met een speciale gentherapie inactief te maken. Al snel bleek dat de dieren als gevolg van deze ingreep minder nieuwe hersencellen aanmaakten in de hippocampus.

Ook kwam uit tests naar voren dat ratten met een inactieve amygala zich minder sterke herinneringen konden vormden van angstige gebeurtenissen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.

Emotionele context

“Onze onderzoeksresultaten suggereren dat jonge hersencellen niet alleen een rol spelen bij de vorming van herinneringen, maar ook bij de emotionele context van deze herinneringen”, aldus Kaufer.