GÖTEBORG - De eerste transplantatie van een baarmoeder van moeder naar dochter kan volgend jaar plaatsvinden in Zweden, meldde het hoofd van een internationaal artsenteam in Göteborg dinsdag.

''We hebben het stadium bereikt waarbij we zijn begonnen een transplantatie te plannen. We onderzoeken tien paren, van wie de meeste moeders en dochters'', zet Mats Brännström.

Hij verwacht de eerste van deze transplantaties aan het begin van 2012.

Het zou de de eerste transplantatie van een moeder naar een dochter zijn. Wel is er al eens een baarmoeder overgebracht tussen twee vrouwen die geen familie zijn. Dat gebeurde in 2002 in Saudi-Arabië.

Het team van de Sahlgrenska universiteit onderzoekt de mogelijkheid al 10 jaar. Het heeft al testen gedaan bij dieren. Een overdracht van moeder naar dochter heeft als voordeel dat er minder kans is op afstoting, aldus de arts.

Verdrietig

Een van de paren die lichamelijke en psychologische testen ondergaan voor een mogelijke transplantatie, kwam dinsdag aan het woord in verscheidene kranten. ''Ik heb een kans gekregen waarvan ik niet dacht dat het mogelijk was'', zei een 25-jarige vrouw die was geboren zonder baarmoeder.

''Ik heb altijd van kinderen gehouden. De afgelopen vijf jaar heb ik me zeer verdrietig gevoeld dat ik zelf geen kinderen kon krijgen.''

De vrouw zou een baarmoeder kunnen krijgen van haar 56-jarige moeder, die zei dat ze het orgaan toch niet meer nodig had. Volgens de moeder voelt het natuurlijk om alles te doen om haar dochter te helpen.

De dochter verzekerde dat het geen probleem is om de baarmoeder te krijgen waaruit ze zelf is voortgekomen. ''Het is een orgaan zoals elk ander en heeft geen genetische betekenis. Ik werk als lerares biologie en ik vind het niet vreemd.''