AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben een mogelijke verklaring gevonden voor de vele duizenden scherven uit de bronstijd die zijn opgegraven op het Griekse eiland Keros.

Het eiland Keros was 4500 jaar geleden waarschijnlijk een soort bedevaartsoord waar een terugkerend ritueel werd gehouden. Bij deze ceremonie gooiden mensen uit de wijde omgeving beeldjes en andere bezittingen kapot.

Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van een nieuwe theorie van onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge.

Opmerkelijk

“Dit is een erg opmerkelijke ontdekking”, verklaart professor Colin Renfrew, die het onderzoek leidde. “We geloven dat het breken van beelden en andere goederen deel uitmaakte van een ritueel in de bronstijd en dat Keros was gekozen als het heiligdom waar dit moest gebeuren.”

De eerste scherven van beelden en schalen werden in 1963 op Keros ontdekt tijdens een onderzoek waarbij Renfrew ook betrokken was. De archeologen vermoedden destijds dat ze waren gestuit op overblijfselen van vernielingen of plunderingen.

Maar nieuwe opgravingen in 1987 en 2006 onthulden meer plaatsen waar beelden en andere spullen uit de bronstijd kapot waren gegooid. Ook zijn er op het eiland resten ontdekt van een oud pension.

Pelgrimstocht

De wetenschappers gaan er daarom nu vanuit dat mensen in de bronstijd regelmatig een soort pelgrimstocht naar Keros maakten om oude religieuze beelden en schalen te vernielen die in onbruik waren geraakt.

“De beelden en schalen waren waarschijnlijk enkele tientallen jaren gebruikt en uit de mode geraakt”, aldus Renfrew.

Vermoedelijk werd het ritueel eens in de zoveel jaar gehouden, net als de Olympische Spelen. De pelgrimstochten naar het eiland hielden 400 tot 500 jaar aan. Rond het jaar 2000 voor Christus kwam er een einde aan het terugkerende evenement.

Vernieuwing

“Het ging waarschijnlijk om een soort ceremonie van vernieuwing”, verklaart Renfrew. “Oude beelden werden vernield en een nieuwe generatie iconen werd in gebruik genomen door een nieuwe generatie mensen.”