AMSTERDAM – Zaagvissen gebruiken hun langwerpige snuit waarschijnlijk om prooien op afstand waar te nemen. Dat hebben Australische wetenschappers vastgesteld.

De met tanden bedekte snuit van zaagvissen komt niet alleen van pas bij het aanvallen van andere waterdieren, maar ook bij het opsporen van de prooien.

De ‘zaag’ van de dieren zit vol met bijzondere poriën die vermoedelijk elektrische velden rondom andere organismen kunnen detecteren. Dat meldt nieuwssite Physorg.com op basis van onderzoek aan de Universiteit van Queensland.

Zicht

Hoofdonderzoekster Barbara Wueringer kwam tot haar bevindingen door de verspreiding van de bijzondere poriën op de snuit van verschillende soorten zaagvissen met elkaar te vergelijken. Haar studie wees uit dat zaagvissen beschikken over meer van deze poriën als ze in een omgeving leven waarin het zicht minder goed is.

Die ontdekking suggereerde al dat de dieren hun ‘zaag’ gebruiken bij het opsporen van prooien. Met onderzoek in een laboratorium heeft Wueringer inmiddels vastgesteld dat de bewuste poriën in de snuit van de dieren waarschijnlijk elektrische velden kunnen detecteren.

Uitsterven

Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat zaagvissen hun snuit alleen gebruikten om de zeebodem om te woelen en prooien aan te vallen. Veel soorten zaagvissen worden met uitsterven bedreigd.

"Als we deze dieren niet beter leren te begrijpen, zullen we niet kunnen voorkomen dat ze uitsterven", aldus Wueringer.