AMSTERDAM – Toetanchamon is waarschijnlijk zeer plotseling gestorven en haastig begraven.

Dat blijkt uit microbiologisch onderzoek in de graftombe van de Egyptische farao.

Onderzoekers van de Universiteit van Harvard hebben een bijproduct van oude schimmels aangetroffen in bruine vlekken op de muren van de grafkamer van Toetanchamon.

Uit oude foto’s blijkt dat de vlekken al aanwezig zijn sinds de opening van de graftombe in 1922.

Volgens hoofdonderzoeker Ralph Mitchell suggereren de aangetroffen schimmelresten en de oude foto’s dat het gaat om een schimmel die vlak na de sluiting van de grafkamer kon ontstaan, omdat de verf op de muren nog niet droog was.

Haastklus

De aard van de schimmels wijst er op dat de begrafenis van de farao een haastklus was, zo meldt nieuwssite ScienceDaily.com.

“Koning Toetanchamon stierf jong en we denken dat de graftombe snel in orde moest worden gemaakt”, verklaart Mitchell. We vermoeden dat de verf op de muren nog niet droog was toen de grafkamer werd gesloten.”

Voedsel

Het vocht op de muren leidde volgens de wetenschappers tot een goed klimaat voor schimmels, vooral door de combinatie met de de wierook, het lichaam van de farao en het voedsel dat bij het graf was opgesteld.

De hypothese over de haastige voltooiing van de grafkamer sluit goed aan bij de theorieën over de vroege dood van Toetanchamon. Over het algemeen wordt aangenomen dat hij zeer plotseling omkwam door een ongeval of ziekte.

Toeristen

De nieuwe onderzoeksresultaten zijn overigens gunstig voor toeristen. Sommige wetenschappers waren bang dat de bruine vlekken in de grafkamer van Toetanchamon werden veroorzaakt door de lichaamswarmte van de vele bezoekers die de mummie dagelijks bezichtigen.

Volgens Mitchell is deze vrees onterecht, omdat de vlekken sinds 1922 niet groter zijn geworden.